Ce este TRE (Tension Releasing Exercises)

TRE este prescurtarea de la Tension Releasing Exercisesexerciții de eliberare a tensiunii.

Reprezintă o terapie somatică ( a corpului) prin intermediul căreia putem accesa și activa mecanismul de vibrație/tremur deja existent în corpul nostru (dar pe care noi, oamenii, încercam -l controlăm) pentru a ne putea regla/ echilibra în urma unui eveniment stresant.

Se pare nu ne diferențiem foarte mult de mamifere, desi nouă ne place credem da.

Mamiferele, atunci când sunt în fața unui pericol, daca au timp, fug ( flight) sau se luptă ( fight). Atunci, în corp, se descarcă adrenalină, noradrenalină, cortizol (hormoni de stres), pentru acești hormoni sunt necesari în activarea organismului, iți oferă o doza mare de energie necesară în fața pericolului.

Daca simt nu mai au nicio șansă în fața pericolului, mamiferele încremenesc/îngheață ( freeze) și atunci creierul descarcă opioide ( analgezice naturale), pentru a nu simți durere atunci când sunt mâncate..

Daca au reușit scape cu viață, pentru a se autoregla și a reveni la o stare de siguranță, animalele tremură.

Pentru noi, oameni, acest pericol poate fi reprezentat de șef, mama, tata, partener, job, sau chiar evenimente traumatizante. Se pare avem aceleași mecanisme de apărare. Fugim, luptăm sau înghețăm. Acest îngheț ( freeze) este cel mai dăunător mecanism pentru , descarcându-se opioide, nici nu simțim ceva ne-a stresat.

Pentru am fost învățați trecem peste, fim puternici, ne revenim și controlam de fapt acest tremur atât de natural și firesc, toate aceste tensiuni, generate de hormonii de stres, rămân în corp.

Aceasta tensiune ( produce efecte pro-inflamatorii) și, dacă nu este eliberată, poate avea efecte dăunatoare asupra sănătății ( boli autoimune, cancer, etc).

Cea mai naturală metodă de eliberare a tensiunii este de a accesa acest mecanism de tremur.

Pentru acest tremur aibă loc, vom face câteva exerciții de întindere specifice, pentru a pune mușchii în tensiune și pentru a transmite crierului semnalul există un pericol și astfel declanșeze acest mecanism de vibrație.

În acest fel, corpul învață tremure pentru a se detensiona și relaxa.

David Berceli este cel care a dezvoltat această tehnică, după 30 de ani de cercetare și obervare.

Recomandarea mea este ca, în paralel cu psihoterapia, practicăm și aceste exerciții de eliberare a tensiunii prin tremur.
Bineînțeles, la început, împreună cu un facilitator TRE.

#treforlife #davidberceli #fionasoma #teodorabuzoianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *