Impactul traumei asupra calității relației de cuplu

Impactul traumei asupra calității relației de cuplu

Trauma nu reprezintă evenimentul traumatic în sine, ci reacția corpului / sistemului nervos la acel eveniment. De aceea nici nu este indicat sa comparăm traumele și persoanele care au experimentat traume. Suntem diferiți și reacționăm diferit la diferite evenimente traumatice.

Întâi, haideți să discutăm puțin despre diferitele forme de traumă care pot afecta și impacta relațiile.

Evenimente traumatice pot avea loc oricând în viață, fie că vorbim de un accident de mașină, de un cutremur, înec sau incendiu.

Traumele relaționale, cum ar fi abuzul fizic, verbal, emoțional, divorțul părinților,  sunt principalii sabotori ai relațiilor la vârsta adultă.

Spre exemplu, un copil care a fost neglijat de părinți, poate avea dificultăți atunci când se va implica într-o relație romantică la maturitate. Poate avea convingerea că persoanele apropiate vor pleca și atunci, fie va evita o relație, fie va trai permanent cu frica că partenerul îi va părăsi, deși nu există niciun indiciu că se va întâmpla asta.

Sunt feluri diferite prin care trauma se manifestă într-o relație. Comportamentele și stările tale au un impact direct asupra persoanelor din jur. Toate aceste trăiri pot duce la neînțelegeri, probleme de comunicare și chiar retragere.

Cum să lucrezi cu trauma pentru a-ți îmbunătăți calitatea relațiilor?

Pentru a menține o relație sănătoasă, poți comunica cu partenerul tău, și poți lucra cu tine pentru a-ți dezvolta comportamente mai sănătoase. Iată câteva metode:

  1. Vorbește despre trauma ta cu partenerul tău. Nu e nevoie să împărtășești cu el fiecare detaliu, dar este important să ii explici cauza principală a traumei tale, când a apărut și cum te face să te simți. Nu uita că partenerul tău își dorește să te sprijine, așa că, fiind deschis și vorbind despre traumă, îl va ajuta să facă asta.
  2. O comunicare bună este esențială într-o relație. Când o persoană se confruntă cu trauma, comunicarea devine și mai importantă. Când te confrunți cu emoții negative sau când ești trigger-uit de anumite situații, vorbește despre asta cu partenerul tău. Ajută-l să înțeleagă cum te simți și de ce.
  3. Ca și comunicarea, încrederea este alt pilon al unei relații sănătoase. Un partener iubitor înțelege că trauma ta este un subiect sensibil, dar că ai nevoie sa vorbești despre asta pentru a te simți mai bine. Asigură-te că lucrezi constant la a construi și întări încrederea în relația ta pentru a te simți sigur atunci când vei discuta despre emoțiile tale. Ar fi să îl încurajezi și pe partener să vorbească despre propriile emoții, în acest fel niciunul nu își ascunde sentimentele adevărate.
  4. Când vine vorba despre vindecare, trebuie să faci asta tu pentru tine. Una dintre cele mai bune metode este să ai grijă de tine. Orice activitate sănătoasă care te încarcă cu energie, care iți reînvie spiritul, trebuie luată în calcul. Sport, mâncare sănătoasă, gătit, artă, sunt metode extraordinare de a te reconecta cu tine și de a te face să te simți bine.
  5. Fii mereu conștient și observă dacă reacția ta are legătură cu prezentul, sau este în legătură cu ce ți s-a întâmplat în trecut. În acest fel, se diminuează acea emoție greu de gestionat.
  6. Mergi la psihoterapie. Sunt studii care spun că un procent de 80% din eficiența unui demers terapeutic, îl reprezintă relația care se creează între tine și psihoterapeut. Vei integra un model sănătos de relaționare, pe care îl poți folosi in relațiile tale.

Sursa foto: Anne Nygård – unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *